پیام مدیرکل یونسکو به مناسبت روز جهانی محیط زیست

ایرینا بوکووا، مدیرکل یونسکو به مناسبت روز جهانی محیط زیست (5 ژوئن 2013 15 خرداد 92) پیامی منتشر کرد.
مدیرکل یونسکو به مناسبت روز جهانی محیط زیست در این پیغام آورده است :
سازمان خواربار و کشاورزی جهانی تخمین زده است که 1.3 میلیارد تن غذا در هر سال هدر میرود، این در حالی است که 870 میلیون نفر به سوء تغذیه مبتلا هستند. اسراف مواد غذایی به این شکل آن هم در زمانی که میلیونها نفر گرسنهاند قابل قبول نیست، با وجود اثرات روبه افزایش سوء مصرف مواد غذایی بر محیط زیستمان، ما باید روشهای پایدارتری را برای تولید غذا در پیش بگیریم. ما باید به منظور حفظ سیارهمان به آنچه میخوریم بیندیشیم.
به همین دلیل است که امسال پیام روز جهانی محیط زیست "فکر کن، مصرف کن و ذخیره کن" انتخاب شده است. هر کدام از ما سهمی در اجرایی کردن این پیام دارد. روشی که فکر و عمل میکنیم در این مورد بسیار اهمیت دارد و این نشان میدهد که چرا آموزش تا این اندازه مهم است.
یونسکو به عنوان آژانسی که رهبری دهه آموزش برای توسعه پایدار ملل متحد را به عهده دارد برای توانمندسازی یادگیرندگان از طریق آموزش ارزشها و رفتارها به روشهای جدید تلاش میکند تا به این ترتیب رفتار و شیوه زندگی آنها را تغییر دهد. پایداری، مسئولیتی است که همه ما در تحقق آن سهیم هستند؛ از جمله عوامل موثر در تحقق آن، خوردن به طور عاقلانه و ذخیره و حفظ غذاست. مدارس در خط مقدم مبارزه با اسراف، گرسنگی و سوء تغذیهاند. برنامه YouthXchange یونسکو که در همکاری با UNEP اجرایی شود مثالی ملموس از تعهد ما در ترویج پایداری به کمک جوانان است.
کشاورزی در فضاهای محلی جایگاه قابل توجهی دارد و این درست حوزهای است که باید برای توسعه عملکردهای پایدار مفید برای جوامع محلی تلاشهایمان را متمرکز کنیم. یونسکو600 ذخیرهگاه ثبت شده در جهان به عنوان محوطههایی برای یادگیری توسعه پایدار معرفی کرده است.
در تعداد زیادی از این ذخیرهگاهها، مواد غذایی ارگانیک و منسوجات طبیعی تولید میشود که به تقویت اشتغال روستاییان و حفاظت از تنوع زیستی کمک میکند. از ذخیرهگاه Luberon -lure در فرانسه و ذخیرهگاه Aya در ژاپن تا ذخیرهگاه Dana در اردن، جامعه محلی محصولات ارگانیک تولید میکنند که نیازهای محلی و جهانی را تامین میکند. روشهای به کار رفته در تولید این محصولات به ایجاد محیط زیستی سالم و کاهش ضایعات کمک میکند.
هیچ چیزی فرهنگیتر و اجتماعیتر از غذا نیست. یونسکو از طریق حفاظت از میراث فرهنگی معنوی بشریت، روشهایی را برای تولید غذا ترویج میکند که کیفیت تغذیه را بالا میبرد و ریشه در سنن محلی دارد. از غذاهای مدیترانهای گرفته تا غذاهای سنتی مکزیکی، خوردن غذاهای محلی یعنی کیفیت بهتر، ضایعات کمتر و کمتر شدن آثار زیستمحیطی مواد غذایی به این معنی سهیم شدن در سنتها و فرهنگهای متنوع است. به علاوه به همین دلیل است که به اشتراک گذاردن سیستمهای دانش سنتی و محلی و یادگیری پایداری از روشهای سنتی شکار، ماهیگیری و کشاورزی بسیار مهم است.
از تولید، حمل و نقل و انبار کردن تا مرحله فروش و مصرف مواد غذایی، باید از هدر رفتن مواد غذایی در هر مرحله از کار جلوگیری کنیم. هر کدام از ما باید رفتارهای غذایی خود را مرور کنیم تا بتوانیم در سراسر چرخه غذایی تاثیرگذار باشیم. این است روش عمل ما برای ایجاد زیرساختهایی برای پایداری بیشتر و در این روز جهانی محیط زیست پیام یونسکو نیز همین است.
این انجمن در سال ۱۳۸۴ تحت عنوان دوستداران تاریخ و میراث فرهنگی کرج توسط جمعی از اساتید برجسته دانشگاه تاسیس شده و یک نهاد غیر دولتی با مجوز رسمی به شماره ۸۴۲/ ۳۱- ۷۳۹۹ از سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران و شماره ثبت ۸۲۸ از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد . رویکرد این مرکز آموزشی ، پژوهشی ، اجرائی و مشاوره ای بوده و در چهارچوب قوانین کشور حرکت می نماید .هزینه های آن از راه آموزش علوم قرآنی ، هنرهای سنتی ، ارائه مشاوره به شخصیتهای حقوقی و حقیقی ، انجام پژوهشهای مرتبط با اساسنامه انجمن و همچنین برگزاری تورهای خاص و ابداعی تامین می گردد . مدیریت وبلاگ و متعاقبا اعضاء امناء و مدیریت عالی انجمن دست تمامی فعالان مرتبط با تحرکات انجمن را به گرمی می فشارد و رسما اعلام می دارد این مرکز بلاشک محلی برای تبادل اندیشه های سازنده ، ارائه پیشنهادات کاربردی و بررسی راهکارهای عملی توسعه پایدار شهری و جوامع محلی می باشد . در این مرکز مباحث بی پایه و رفتارهای غیر اخلاقی جایگاهی نداشته و در ذهن مدیران آن هدفی جزء ارتقاء شخصیتی فرزندان برومند ایران سرفراز اسلامی نیست . لازم به ذکر می باشد عنوان رسمی و اداری انجمن در نهمین مجمع عمومی خود به انجمن تاریخ و میراث ایرانیان تغییر یافته و موضوعات جدیدی نیز به رویکردهای فعالیت آن اضافه شده است .